Strafrechtadvocaat voor bedreiging in Arnhem

Advocaat bedreiging Arnhem

Bedreiging is strafbaar. Een bedreiging kan heel subtiel zijn, maar ook overduidelijk. Vaak wordt gedreigd met geweld of met de dood. Als u verdacht wordt van bedreiging kan de Officier van Justitie besluiten om u te vervolgen. Uw zaak zal dan aanhangig worden gemaakt bij de Rechtbank Oost-Nederland, locatie Arnhem. Uw strafzaak zal beoordeeld worden door een rechter, die aan de hand van het tegen u verzamelde bewijs zal bepalen of u schuldig wordt bevonden of onschuldig bent. Een ervaren strafrechtadvocaat van advocaat-arnhem.nl kan er vaak voor zorgen dat uw straf lager uitvalt of dat er vrijspraak wordt bereikt. Dit is echter afhankelijk van de omstandigheden in uw strafzaak. Als u contact met ons opneemt zullen wij uw dossier beoordelen en u voorzien van eerlijk en deskundig advies.

Heeft u zich schuldig gemaakt aan bedreiging?

Wanneer is er nu precies sprake van een bedreiging? Er zijn mensen die zich al snel bedreigd voelen, terwijl er geen sprake is van een daadwerkelijke bedreiging. Om een en ander duidelijk te maken, zal er gekeken worden naar wat de wet hierover zegt.

Er zijn verschillende wetsartikelen die bedreiging strafbaar stellen. In artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht is opgenomen dat u iemand niet in zijn vrijheid van handelen mag beperken. U mag iemand niet dwingen om iets te doen of laten door diegene te bedreigen. U mag iemand niet psychisch beïnvloeden door te dreigen met geweld of een andere feitelijkheid.

In artikel 285 is opgenomen dat dreigen met geweld, of de dood strafbaar is. Deze dreiging kan mondeling geuit worden, maar ook door middel van gebaren, een brief of zelfs via het internet. Ook het dreigen met verkrachting, brandstichting of gijzeling is strafbaar. Het is niet vereist dat het slachtoffer echt vrees heeft gehad dat u de dreiging ook daadwerkelijk uit zou voeren. De dreiging zelf is al voldoende voor strafbaarheid. Enkele voorbeelden van bedreiging zijn het inrijden op een andere verkeersdeelnemer, het laten zien van een wapen, iemand met de dood bedreigen of een poederbrief naar iemand sturen.

Een later ingevoerde wet met betrekking tot bedreiging, is artikel 285a van het Wetboek van Strafrecht. Deze wet is ingevoerd om te voorkomen dat getuigen van een strafbaar feit door dreigementen afzien van het afleggen van een belastende verklaring. Het komt vaak voor dat getuigen, die in de rechtbank een verklaring moeten afleggen, bedreigd worden, zodat zij hiervan afzien. Deze wet beoogd dat te voorkomen. Het beïnvloeden van getuigen is strafbaar en valt dan ook onder bedreiging. Voor het bedreigen van een getuigen kan een gevangenisstraf van wel vier jaar worden opgelegd!

Als u zich schuldig heeft gemaakt aan enige vorm van bedreiging, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met een ervaren strafrechtadvocaat. Een advocaat van advocaat-arnhem.nl weet hoe u het beste verdedigd kan worden en bereikt vaak een lagere straf bij de rechter in Arnhem.

 

Strafrechtelijke vervolging

Als u wordt verdacht van bedreiging,  is de Officier van Justitie bevoegd om u te vervolgen. Dit kan op twee manieren verlopen. Allereerst mag de officier bepalen om u niet voor de onafhankelijke rechter te brengen, maar om u uit te nodigen voor een TOM-zitting. De zaak wordt dan afgedaan door middel van een transactievoorstel dat de officier aan u voorlegt. Dit transactievoorstel houdt vaak een taakstraf of geldboete in. De Officier van Justitie in Arnhem is niet bevoegd om een gevangenisstraf op te leggen, maar straft vaak wel hoger dan een rechter. U moet er rekening mee houden dat een rechter te allen tijde onpartijdig is en met een eerlijke blik naar uw zaak kijkt. Een Officier van Justitie heeft als doel om te vervolgen en zal dan ook eerder een zwaardere straf opleggen. Een ervaren strafrechtadvocaat van advocaat-arnhem.nl kan met u meegaan naar een TOM-zitting en ervoor zorgen dat u niet onevenredig zwaar gestraft wordt door de Officier van Justitie. In sommige gevallen acht uw advocaat het verstandiger om uw zaak alsnog te laten beoordelen door een onafhankelijke rechter. Als u alleen naar de TOM-zitting gaat kunt u nog weleens voor verrassingen komen te staan. Schakel dus tijdig deskundige hulp in.

De tweede optie is dat de officier uw zaak aanhangig maakt bij de rechter van de Rechtbank Oost-Nederland, locatie Arnhem. Er zal dan onderzoek worden gedaan naar de feiten tijdens de zitting en de officier zal met een strafeis komen. De rechter beslist uiteindelijk of er voldoende bewijs is om u te veroordelen. Een ervaren strafrechtadvocaat van advocaat-arnhem.nl bereikt vaak een lagere straf dan de officier voorstelt, en bereikt ook regelmatig vrijspraak in strafzaken in Arnhem. Als u contact met ons opneemt zullen wij uw strafdossier opvragen bij het Arrondissementsparket en uw strafzaak beoordelen. Vervolgens zullen wij een verdedigingsstrategie bepalen nadat wij samen met u een vrijblijvend intakegesprek hebben ingepland.

 

Gevolgen bedreiging

Een veroordeling voor bedreiging kan ernstige gevolgen hebben voor u en/of uw onderneming. Naar wettelijk voorschrift mag voor bedreiging een gevangenisstraf van maximaal twee jaar aan u worden opgelegd. Als er sprake is van een strafverzwarende omstandigheid zoals het bedreigen van een getuige of aangever, mag er een gevangenisstraf van maximaal vier jaar worden opgelegd.  Als strafrechtadvocaat kunnen wij vaak voorkomen dat aan u een gevangenisstraf wordt opgelegd. Vaak kan een mildere straf worden bereikt.

De rechter kan er ook voor kiezen u een geldboete op te leggen, al dan niet in combinatie met een gevangenisstraf. Een geldboete voor bedreiging kan oplopen tot wel €20.500. Als u niet de juiste verdediging heeft tijdens de zitting in Arnhem, bestaat de kans dat u een hoge geldboete opgelegd krijgt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ernst van de feiten die gepleegd zijn. Een ervaren advocaat van advocaat-haarlem.nl kan u hierover adviseren en kan vaak ervoor zorgen dat de boete beperkt blijft. Dit geldt ook als de officier een lange taakstraf eist van de rechter in Arnhem. Vaak kunnen wij ervoor zorgen dat de rechter in Arnhem hier niet in meegaat.

 

Zitting bij Rechtbank Oost-Nederland, locatie Nijmegen

Als u moet voorkomen voor de rechtbank Oost-Nederland, kunt u ook een oproeping krijgen om voor de rechter in Nijmegen te verschijnen. De rechtbank Nijmegen valt namelijk ook onder het district Arnhem. Kijkt u dus goed op de dagvaarding waar u precies moet verschijnen. Als u een oproep ontvangt, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met een ervaren strafrechtadvocaat voor uw strafzaak in Nijmegen.

 

Contact met een ervaren strafrechtadvocaat van advocaat-arnhem.nl

Als u graag juridisch advies en/of bijstand wilt, kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Een ervaren strafrechtadvocaat van advocaat-arnhem.nl zal dan naar uw zaak kijken en deze beoordelen. Als u niet veel verdient, staan wij u bij op basis van Pro Deo of gesubsidieerde rechtsbijstand, zodat u zelf nog maar een klein deel hoeft te betalen. In andere gevallen maken wij vaak een vaste prijsafspraak voor de te verrichten werkzaamheden. Wij kunnen u ervan verzekeren dat als onze advocaten deskundig en ervaren zijn. Bij ons wordt uw zaak nooit behandeld door een stagiair of beginnend medewerker. Als u met ons in contact wilt komen, vult u dan onderstaand contactformulier in, en er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Advocaat nodig?

Actualiteiten bedreiging Arnhem

Actualiteiten bedreiging Arnhem