Vrijspraak bedreiging met zware mishandeling of misdrijf tegen leven gericht

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, heeft op 12 juli 2018 uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging.

Vrijspraak bedreiging met zware mishandeling of misdrijf tegen leven gericht

De verdachte in deze zaak werd ervan verdacht dat hij in Arnhem het slachtoffer heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, dan wel zware mishandeling, door een vuurwapen op het slachtoffer te richten.

 

Standpunt Officier van Justitie

De Officier van Justitie vindt dat het feit wettig en overtuigend is bewezen. In het dossier zijn 2 verklaringen aanwezig, waaruit geconcludeerd  kan worden dat er een bedreiging heeft plaatsgevonden met een vuurwapen. Het slachtoffer heeft niet specifiek verklaard dat hij zich bedreigd voelde, maar uit de omstandigheden kan worden opgemaakt dat bij het slachtoffer redelijke vrees bestond dat met het wapen een misdrijf zou worden gepleegd met zwaar lichamelijk letsel, of zelfs de dood, tot gevolg. Deze omstandigheden bestaan eruit dat een vuurwapen op het slachtoffer werd gericht, wat in het algemeen vrees doet ontstaan en dat het slachtoffer en zijn vriendin zijn weggerend toen zij daartoe de kans hadden.

 

Standpunt advocaat verdachte

De advocaat van de verdachte heeft in deze zaak vrijspraak bepleit. De strafrechtadvocaat heeft hiertoe gesteld dat de verklaringen van het slachtoffer en de getuige niet voldoende betrouwbaar zijn. Zij hebben immers voldoende tijd gehad om hun verklaringen op elkaar af te stemmen. Daarnaast vinden de verklaringen geen steun in objectieve, feitelijke gegevens. Tot slot komt de getuigenverklaring op belangrijke delen niet overeen met de slachtofferverklaring. In het geval er al sprake is van voldoende wettig bewijs, dan laat het bewijs ruimte voor redelijke twijfel, aldus de strafrechtadvocaat.

 

Oordeel rechtbank Arnhem

Allereerst stelt de rechtbank Arnhem dat het voor een bewezenverklaring belangrijk is dat het gaat om een bedreiging waarbij redelijke vrees kon ontstaan dat het misdrijf waarmee gedreigd werd ook gepleegd zou gaan worden. Het slachtoffer heeft verklaard dat hij samen met anderen in een woning was, toen een man een geweer achter het bed vandaan pakte. Deze man hield het geweer vast en richtte het op het raam in de betreffende kamer. Vervolgens richtte de man het geweer kort op het slachtoffer, voordat hij het geweer teruglegde. De getuige zei eveneens in de woning aanwezig te zijn. De getuige heeft het volgende verklaard. Een man in de woning liet een soort jachtwapen zien, welk wapen achter het eindschot van het bed lag. De man zwaaide het vuurwapen heen en weer, waarna de man het wapen uiteindelijk met de loop richtte op het slachtoffer. De man vertelde volgens de getuige dat hij altijd op vogels schoot.

De rechtbank Arnhem stelt dat, daargelaten of het daadwerkelijk zo is gegaan zoals het slachtoffer en de getuige stellen, de gedragingen niet kunnen worden gekwalificeerd als een strafrechtelijke bedreiging met zware mishandeling of enig misdrijf tegen het leven gericht. De omstandigheden en de aard van de handeling waren niet zodanig dat bij het slachtoffer de redelijke vrees kon ontstaan dat de verdachte daadwerkelijk enig misdrijf tegen het leven gericht of zware mishandeling zou begaan. De rechtbank Arnhem heeft de verdachte dan ook vrijgesproken van bedreiging.

 

Strafrechtadvocaat bedreiging Arnhem

De verdachte is in deze zaak, mede dankzij het pleidooi van de advocaat, vrijgesproken. Wordt u zelf verdacht van bedreiging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan. De advocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak (zoals in deze zaak), bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor bedreiging direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Arnhem! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op